Online programmeren

Om online te kunnen programmeren maken wij gebruik van een online integrated development environment, de CS50 IDE. Om toegang te krijgen tot deze omgeving moet je wat stappen door. Daarna kun je gelijk aan de slag!

Aanmaken van de CS50 IDE

Om toegang te krijgen tot de ontwikkelomgeving kun je het volgende doen:

  1. Registreer bij edX op https://courses.edx.org/register. Je hoeft je niet aan te melden voor een cursus.

  2. Bevestig je account via de link in je e-mail.

  3. Login met jouw net aangemaakte account op https://cs50.io/.

  4. Er wordt je wellicht gevraagd een nieuwe workspace aan te maken. Vul hiervoor de volgende gegevens in:

    • Workspace name: ide50
    • Description: CS50 IDE
    • Template: Harvard’s CS50 (belangrijk)

Na het aanmaken van de workspace, zie je dit scherm in jouw browser:

cs50

We noemen dit een geïntegreerde ontwikkelomgeving, omdat je hier alles vindt wat je nodig hebt om programma’s te ontwikkelen: een overzicht van je bestanden, een tekst-editor om programma-code in te tikken, en een plek om je programma’s uit te proberen.

Mocht je liever een wat donker scherm willen (zoals alle hackers ;-)), ga dan naar het dropdown menu view -> night mode. Voel je ook vrij om nog een beetje te speuren door de dropdown menu’s. Het is okee als je nog niet begrijpt wat alles betekent.

Proefrit

Links bovenin zie je een map-icoontje met daarachter de tekst ~/workspace. Rechtsklik of ctrl+klik hierop en selecteer vervolgens New Folder. Noem deze map week1.

Onderin het scherm zie je de terminal, een omgeving waarin je commando’s kan uitvoeren. Tik maar eens het volgende commando in achter de $:

ls

Het commando ls is een afkorting van list. Dit commando geeft een lijst van alle bestanden en mappen in de “huidige” map. Standaard begint de terminal in de map ~/workspace, en door het uitvoeren van het commando ls zie je alleen de map week1 die je net hebt aangemaakt. Laten we nu de “huidige map” veranderen door middel van het volgende commando:

cd week1

Het commando cd is hier een afkorting van compact disc… uh, nee… change directory. Het verandert dus de huidige map naar een andere map, in dit geval week1. Zou je nu ls nog een keer uitvoeren, dan zijn er geen resultaten (je krijgt dan ook letterlijk geen zichtbare resultaten). Laten we hier verandering in brengen door middel van het volgende commando:

touch hello.py

Nu hebben we een bestand aangemaakt genaamd hello.py binnen de map week1. Om dit te controleren voer nog een ls uit. Het commando touch kijkt of een file (in dit geval hello.py) bestaat, en zo niet, dan maakt het deze aan.

Om de file hello.py te openen, ga je naar links bovenin je scherm waar je een map-icoontje ziet gevolgd door de tekst ~/workspace. Druk op het driehoekje ernaast om de map ~/workspace uit te klappen. Doe vervolgens hetzelfde bij de map week1, en dubbelklik dan op de file hello.py. Nu opent er een nieuwe tab genaamd hello.py en kunnen we meteen beginnen met programmeren!

Voer in het bestand hello.py de volgende regel code in:

print("Hello, World!")

Sla hello.py vervolgens op. Dit is jouw eerste (Python-)programma, en deze kunnen we uitvoeren door het volgende commando in de terminal te voeren:

python hello.py

Als het goed is zie je direct daaronder de woorden: Hello, World! staan.

Extra tips

Handig om te weten is dat je via het commando cd ook een map omhoog kan via:

cd ..

Hier staat .. voor de map boven de huidige. Wil je verder omhoog? Dan kan dat via ../... Ook kan je cd de instructie geven om niet relatief van de huidige map te bewegen, maar absoluut ten opzichte van jouw login map. Bijvoorbeeld:

cd ~/workspace/week1

Dat brengt je meteen naar de map week1 binnen workspace.

Installeren van Matplotlib en Checkpy

We gebruiken een programma om te checken of je opdrachten op de juiste manier werken. We vragen je om heel precies te zijn in het geven van de juiste uitvoer. Hiervoor hebben wij een programma geschreven dat checkpy heet en dit wordt niet standaard meegeleverd met de online ontwikkelomgeving. Daarnaast gaan we aan de slag met het plotten van grafieken, en hiervoor hebben we een Python module nodig genaamd matplotlib. Ook deze moeten we apart downloaden.

Om zowel matplotlib en checkpy te downloaden voer je in de terminal één voor één de volgende commando’s uit:

pip install matplotlib
pip install checkpy
checkpy -d Jelleas/progbgtests

Het kan best eventjes duren per commando, en er zal aardig wat tekst over je scherm ratelen. Mocht er weinig tekst staan, speur dan naar een eventuele foutmelding en vraag eventueel om hulp!

Om te testen of alles werkt, en of hello.py klopt, voer je het volgende commando in de terminal uit:

checkpy hello

Kleurt alles groen en zie je enkel vrolijke smileys? Dan zit je goed, en heb je aan onze eisen voor de opdracht voldaan! Mocht er iets rood kleuren, geen paniek! Kijk goed na of je precies hebt gedaan wat er is gevraagd, en vraag gerust als je klem zit.